Zapri

Za prenos vnesite vaše ime in elektronski naslov.

Toplotne črpalke in njihova učinkovitost

Toplotne črpalke odlikuje preprosto upravljanje in energijska učinkovitost. Ključnega pomena pri izbiri toplotne črpalke je grelno število (COP), torej razmerje med vloženo in pridobljeno energijo. Na prvem mestu so toplotne črpalke voda- voda, sledijo jim toplotne črpalke zemlja-voda in na zadnjem mestu je najcenejša toplotna črpalka zrak-voda. Cena toplotne črpalke voda-voda se giblje nekje med 10.000,00 in 15.000,00 €, cena toplotne črpalke zrak-voda, vključno z montažo, pa že okoli 5.000,00 €.

Toplotne črpalke – obnovljivi viri energije

Cena toplotne črpalke zrak voda je razmeroma nizka. Investicija je ekonomična, kljub dejstvu, da ima takšna toplotna črpalka moč nižjo, oziroma je izkoristek (COP) slabši. Cene toplotne črpalke za ogrevanje sanitarne vode se gibljejo od 1.200,00 € naprej. Sanitarna toplotna črpalka ni namenjena za ogrevanje objekta.

Sistemi toplotnih črpalk

Sistem zemlja-voda kot vir izkorišča zemljo, kateri odvzame toploto in jo oddaja ogrevalnemu sistemu. Za pretvarjanje potrebuje elektriko, vendar je proizvede do petkrat več kot je za svoje delovanje porabi. Cena toplotne črpalke je višja, saj je sama vgradnja sistema zahtevna. Potrebni so ustrezni izkopi za namestitev cevi, sonde, zemeljskega kolektorja ali energetske košarice.

Sistem voda-voda kot vir uporablja vodo iz podtalnice, zato velja za enega izmed energetsko najbolj učinkovitih sistemov. Cena toplotne črpalke je višja, zaradi postopka vgradnje; potrebne so ustrezne vrtine za namestitev potopne črpalke.
Sistem zrak-voda toploto črpa iz zraka. Omogoča najbolj enostavno postavitev, saj niso potrebne dodatne investicije za izkope ali vrtine. V slovenskem prostoru je to najbolj pogosto uporabljana toplotna črpalka.

Visokotemperaturne, nizkotemperaturne in hibridne toplotne črpalke

Toplotna črpalka daikin altherma ht je sistem, sestavljen iz zunanje in notranje enote. Vodo lahko segreje na 80 °C, zato je primerna za starejše hiše ali za hiše s starejšim ogrevanjem. Toplotna črpalka daikin altherma ht je celostna rešitev za vse vrste objektov.

Hibridne toplotne črpalke odlikujeta dve funkciji: ekonomični način delovanja - samodejno izbira energent na podlagi trenutnih cen (plin-elektrika) in ekološki način - energent izbere na podlagi izpusta ogljika. Omogoča ogrevanje, hlajenje in segrevanje sanitarne vode – vse v enem. Hibridna toplotna črpalka je namenjana tistim, ki imajo plinski kotel in bi ga radi zamenjali z bolj ekonomičnim načinom ogrevanja.

Z nizkotemperaturno toplotno črpalko zagotovimo popoln način ogrevanja za novogradnje. Temperaturo vode do 55°C lahko dosežemo brez dodatnih grelcev, zato je energijsko učinkovita. Vgradnja nizkotemperaturne toplotne črpalke pa je hitra in enostavna.

toplotne-crpalketoplotna-crpalka

Brezplačno svetovanje

Nasveti strokovnega osebja

Shematski prikazi

Izračuni PREJ / PO

Konkretna predstava

Stopite v kontakt

Zavedamo se, da je konkretna predstava o izgledu modelov, njihovi obliki in dimenzijah, glasnosti delovanja ter o vseh pomembnejših funkcijah, ki so potrebne za zagotavljanje maksimalnega toplotnega udobja v prostoru, za uporabnika zelo pomembna, zato smo veseli vsakega obiska in vprašanja.

Kje se nahajamo?

Airabela trgovina in storitve d.o.o.

Lokacija

Delavnik

  • pon. - pet.: 9.00 do 12.00 in 13.00 do 17.00
  • sobote, nedelje in prazniki: zaprto

Hitri kontakt

 

Sporočilo je bilo poslano.