Smo uvoznik in distributer za DAIKIN KLIMATSKE NAPRAVE in TOPLOTNE ČRPALKE.

daikin-ogrevanje

garancijski

pogoji

toplotne črpalke

klimatske naprave

Smo uvoznik in distributer za DAIKIN KLIMATSKE NAPRAVE in TOPLOTNE ČRPALKE.

toplotne črpalke

klimatske naprave

Potrebno bo zamenjati 120.000 peči na trda goriva

Photo by Lum3n.com from Pexels

V skladu z direktivo EU želi Slovenija do leta 2030 zmanjšati emisije prašnih delcev PM2,5 za 60 % glede na leto 2005. V zadnjih letih emisije teh delcev padajo v vseh sektorjih razen iz rabe lesa v gospodinjstvih. Da dosežemo zastavljen cilj bo potrebno največ ukrepov izvesti prav v gospodinjstvih. Potrebna bo obsežna zamenjava obstoječih starih kotlov in peči na lesno biomaso, ki povzročajo zelo visoke emisije teh prašnih delcev.

 

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) ocenjuje, da se danes v gospodinjstvih uporablja kar 150.000 kurilnih naprav na trdo gorivo, ki zaradi narave delovanja ob neprimerni uporabi povzročajo zelo visoke emisije prašnih delcev. Za dosego zastavljenega cilja bo potrebno zamenjati več kot 80% teh naprav, kar pomeni 120.000 kurilnih naprav. Za lažje razumevanje obsežnosti te številke naj povemo, da je bilo v zadnjih nekaj letih s pomočjo Eko subvencij zamenjanih cca. 10.000 malih kurilnih naprav.

 

Iz tega razloga bo po letu 2023 prepovedana uporaba najstarejših kurilnih naprav, ki najbolj onesnažujejo okolje. Na MOP pojasnjujejo: »Do leta 2023 se bodo lahko še uporabljale kurilne naprave za centralno ogrevanje, ki so bile vgrajene do vključno leta 1995, od leta 2028 dalje pa bo veljala prepoved uporabe vseh takšnih kurilnih naprav starejših od 20 let. Zaradi prepovedi bodo uporabniki morali te kurilne naprave na trdna goriva zamenjati z okoljsko ustreznejšim virom ogrevanja, kar bo MOP spodbujal tudi preko subvencij za zamenjavo.«

 

Eden izmed okoljsko ustreznejših virov ogrevanja so zagotovo toplotne črpalke, za vgradnjo katerih so zagotovljene finančne spodbude preko javnih razpisov Eko sklada. Aktualne razpise si lahko ogledate na spletni strani www.ekosklad.si. Daikin zagotavlja ponudbo, ki lahko pokrije ogrevalne potrebe vsakega objekta. V primeru zamenjave stare peči na trda goriva v manjših objektih bi bila primerna Daikina Altherma 3, za večje objekte pa Daikinova visokotemperaturna toplotna črpalka. Za več informacij o naši ponudbi nas lahko kontaktirate na telefonsko številko 08 205 30 25 ali nam pišete na info@airabela.si oziroma nas kontaktirate preko spletnega obrazca.

 

Za več informacij o načrtovanih prepovedih in ciljih zmanjševanja emisij prašnih delcev lahko obiščete spletno stran MOP.

 

Naročite se na prejemanje e-novic in bodite na tekočem z novostmi in aktualnimi ugodnostmi.

Zadnji prispevki

Zadnje novice