Smo uvoznik in distributer za DAIKIN KLIMATSKE NAPRAVE in TOPLOTNE ČRPALKE.

daikin-ogrevanje

garancijski

pogoji

toplotne črpalke

klimatske naprave

Smo uvoznik in distributer za DAIKIN KLIMATSKE NAPRAVE in TOPLOTNE ČRPALKE.

toplotne črpalke

klimatske naprave

S pravilnim prezračevanjem je mogoče preprečiti širjenje virusa v prostoru

Prezračevanje je v času virusov nujno za zmanjšanje verjetnosti širjenja okužbe. Pomemben je stalen dotok svežega zraka in s tem zmanjševanje koncentracije onesnaženosti v prostoru. Izkušnje so pokazale, da je možen prenos virusa preko mehanskih prezračevalnih sistemov. NIJZ je izdal smernice za mehansko prezračevanje izven zdravstvenih ustanov, da bo prezračevanje učinkovito tudi doma ali v poslovnem objektu, a ne bo skrbi za širjenje virusa.

Ne smemo pozabiti na prezračevanje


V časih razsajanja virusov je prezračevanje še bolj pomembno. Ni pomembno, ali gre za enostavno prezračevanje z odpiranjem oken ali s prezračevalnim sistemom. Izmenjava zraka bo poskrbela, da se bo notranji, onesnažen zrak, v katerem je tudi veliko virusov in ostalih mikrobov, zamenjal s svežim zunanjim. Pozimi zaradi nizkih zunanjih temperatur marsikdo pozabi ali namenoma ne odpre oken zaradi izogibanja toplotnim izgubam. Vendar je za učinkovito prezračevanje okna potrebno odpreti večkrat na dan in to na stežaj. Okna, odprta na nagib, v kratkem času ne bodo učinkovito prezračila prostora, res pa bodo lahko povzročila neželene stroške. Boljša izbira iz vidika ohranjanja stroškov in učinkovitosti so prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote. V času širjenja okužb, med katerimi je tudi novi koronavirus, naj bo omogočen največji pretok zraka. Centralni prezračevalni sistemi so se izkazali za izjemno učinkovite pri prezračevanju, saj se zrak popolnoma zamenja približno enkrat na vsako uro in pol. To je sploh pomembno v ustanovah oziroma prostorih, kjer se zadržuje več ljudi, a ni mogoče zagotoviti ustrezne varnostne razdalje. Vendar pa je treba poskrbeti, da se virusi ne bi širili med prostori.

Kako nastaviti prezračevalni sistem?


Mehansko prezračevanje je sicer bolj učinkovito od odpiranja oken, vendar obstajajo navodila, kako ga izvajati. Prezračevalni sistem naj deluje ves čas, še posebej pa je pomembno, da deluje na polni zmogljivosti 2 uri pred prihodom ljudi v prostor, ko so ti v prostoru, in 2 uri po njihovem odhodu. Na ta način se bo zrak hitreje izmenjeval in bo manjša verjetnost za prenos virusov. Prezračevalni sistemi omogočajo tudi kroženje zraka. Pri tem se zrak, ki se vrača v prostor, ne očisti popolnoma. Možna nastavitev kroženja zraka mora biti izključena. To pomeni, da se bo zrak izmenjal izključno z zunanjim svežim zrakom. To ne velja le za centralizirane sisteme, ampak tudi lokalne, ki izmenjujejo zrak na nivoju posameznih prostorov. Najbolj pomembno je, da prezračevalni sistemi z rekuperacijo toplote delujejo na način, ki preprečuje možnost prenosa virusa nazaj v prostor.



Čiščenje prezračevalnih sistemov


Na NIJZ zatrjujejo, da dodatno čiščenje prezračevalnega sistema ni potrebno, saj ti niso vir okužbe z novim koronovirusom. Prav tako ni potrebna nič pogostejša menjava zračnih filtrov. Pri menjavi filtrov je dovolj, če sledite navodilom proizvajalca in filter zamenjate po treh do šestih mesecih, odvisno od vrste prezračevalnega sistema. Je pa treba samemu vzdrževanju in menjavi filtrov nameniti več pozornosti, upoštevati navodila in med tem uporabljati ustrezno zaščitno opremo. Odpadni filtri se morajo, preden jih odvržemo v smeti, hraniti v zaprti vrečki vsaj 2 tedna, da ne bi prišlo do širjenja virusa.


Izbira kakovostnega prezračevalnega sistema


Prezračevalni sistem mora biti kakovosten, da bo poskrbel za ustrezno izmenjavo zraka, ohranjal toploto in ne povzročal dodatne možnosti okužbe. Pri Airabeli nudimo prezračevalne sisteme v skladu s predpisanimi standardi, ki bodo poskrbeli za učinkovito izmenjavo zraka v stanovanjskih objektih ter javnih in poslovnih stavbah. Ne glede, ali boste izbrali centralni ali lokalni prezračevalni sistem, bo ta preprečil, da bi se onesnažen zrak in virusi vračali v prostor. Prezračevalni sistemi opozorijo, ko je čas za menjavo filtra. Tako lahko poskrbite, da ga pravočasno zamenjate, da bo sistem optimalno deloval.

Za več informacij stopite v stik z nami. Smo pooblaščeni distributer klimatskih, ogrevalnih in prezračevalnih sistemov za stanovanjske in poslovne objekte.

Naročite se na prejemanje e-novic in bodite na tekočem z novostmi in aktualnimi ugodnostmi.

Zadnji prispevki

Zadnje novice